Pomozite našim štičenicima donacijom
na naš Žiro račun: PBZ: HR8923400091110272849
 

Važnost sterilizacije i kastracije

Objavljeno: 01.05.13

Kastracija je jako bitna jer samo jedna mačka i njeno potomstvo tijekom 7 godina mogu donijeti na svijet 420.000 mačića, dok samo jedna kuja i njeno potomstvo tijekom 7 godina mogu donijeti na svijet 67.000 štenadi što dovodi do mnogo napuštenih životinja i bezrazložnih smrti. Prevencija ovog problema jest upravo kastracija kućnih i uličnih životinja.

Studije su pokazale da sterilizacija može pomoći da vaš ljubimac živi duži, zdraviji život i da može biti korisna na mnoge druge načine:

- sterilizirani mužjaci postaju privrženiji i poslušniji, nestaje nagon za razmnožavanjem što smiruje životinju koja prestaje lutati, boriti se i obilježavati teritorij urinom
- sterilizirani psi su mirniji, ali nipošto slabiji čuvari, psi se i nadalje ponašaju zaštitnički i brane svoj dom i obitelj jednako dobro kao i prije
- kastracijom mužjaka smanjuje se pojava zloćudnog tumora testisa i bolesti prostate
- sterilizirane ženke postaju privrženije i poslušnije i centar života također postaje njihova ljudska obitelj
- sterilizacijom ženki značajno je reducirana pojava tumora mliječnih žlijezdi, te može spriječiti i piometru (gnojnu upalu maternice)

„Životinje nećemo sterilizirati jer je to neprirodno!”

-Postavlja se pitanje što je to neprirodno?

Dali je u skladu s prirodom ubijati novorođene mačiće/štence i dozvoliti da životinja ide iz bređosti u bređost? Zatvarati je i ograničiti kretanje u vrijeme tjeranja? Dati mačkicu/štene novom vlasniku koji je kroz nekoliko dana izbaci na cestu? Dozvoliti ljubimcu da se neprestano skiće za vrijeme parenja, da se vrati kući sa nekoliko kilograma manjka, nasmrt iscrpljenom, a o povredama da i ne govorimo?

Sterilizirajte/kastrirajte svoje životinje i olakšajte život NJIMA, sebi a i nama.